Op bezoek bij de western ranch in de Ardennen

Vandaag gaan we op bezoek bij de western ranch in de Ardennen, die hier al 20 jaar tochten organiseert door de natuur van de omringende bossen en velden.

We staan vroeg op om er op tijd te zijn voor de dagtocht. De auto rit valt mee, vanaf Belgisch Limburg zijn we er in iets meer dan een uur. We hoeven niet over bospaadjes en de gehele rit is over verharde wegen. We komen aan bij de gezellige ranch en worden warm ontvangen in de saloon met een koffie. De andere ruiters hebben al ontbeten en zijn zich klaar aan het maken voor de rit.

We poetsen en zadelen gezamenlijk de paarden en er wordt de tijd genomen om uit te leggen hoe het opzadelen met western zadels en zadeldekken werkt. Het is niet nodig om al ervaring te hebben met western zadels en uitrusting, alles wordt duidelijk uitgelegd. Na het opzadelen gaan we na of de stijgbeugels op de juiste lengte zitten en krijgen we een korte instructie over de hulpen en rijstijl.


     

We zijn klaar voor vertrek

Dan gaan we opstijgen en op pad. We rijden het rustige dorpje uit (waar iedereen elkaar nog begroet) en komen bijna direct in het bos aan. Naast wat wandelaars en houthakkers komen we verder geen andere mensen tegen in het uitgestrekte bos. De paden gaan rustig glooiend omhoog en omlaag, en er zijn pittige galoppades en drafjes op de rechte stukken. De paarden zijn braaf en voorwaarts, in stap rijden we relaxt op de losse teugel. De echt steile afdalingen slaan we vandaag over, aangezien door de vele regen veel bospaden nog aardig nat en glad zijn.


        

Heerlijk paardrijden in het bos

Tijdens de picknick pauze laten we eerst de paarden even grazen, en daarna eten we zelf onze broodjes en warme soep. Nadat alle paarden gecheckt zijn door de eigenaren, stijgen we weer op. Tijdens de middag hebben we wel een heel bijzondere ontmoeting, we zien voor ons op het pad drie herten naar rechts en daarna naar links springen. De paarden blijven rustig en we staan even stil om het te aanschouwen. In een flits zijn ze weer weg. Even laten galopperen we met indianenkreten over het bospad om te zorgen dat de herten ons tijdig horen aankomen. De stilte in het bos is iets wat je nog in weinig plekken tegenkomt.


        

Tijdens onze picknick pauze krijgen de paarden gras en worteltjes

Na een paar stukjes door het bos buiten de gebaande paden en enkele goede gallopades keren we terug naar het dorp. Aangekomen in het dorp stijgen we af en het laatste stukje naar de ranch lopen we naast het paard. Na een dag in het zadel is het fijn zelf even de benen te strekken. Terug op de ranch zadelen we de paarden af en kijken we de hoeven van de paarden na op stenen. Hierna brengen we de paarden naar een nabijgelegen wei waar ze lekker kunnen rollen en grazen voor een paar uur, voordat ze ‘s avonds terug naar de ranch worden gebracht.


Na de rit gaan de paarden lekker op de weide

Na de rit bespreken we nog even na met een thee en fris bij de warme houtkachel in de saloon. De andere ruiters doen mee aan de midweek en gaan morgen nog een dagtocht maken op andere paarden, de paarden van vandaag krijgen dan rust. Voor ons is het tijd om terug naar huis te gaan. We kijken terug op een geslaagde rit met lieve, werkwillige paarden waarbij je even helemaal kan ontspannen in de natuur van de Ardennen!

Loesje en Charlotte van Trailfinders Ruitervakanties & Hippo-Trek


Wil je ook paardrijden in de Ardennen? Boek deze reis hier.